2 Knoflooksoep met Harissa van Ottolenghi

Image

Een heerlijke lichte soep, met veel smaak. Wij hebben een dubbel recept gemaakt want we zijn een groot gezin en hebben 50 tenen knoflook gepeld. Het was even een werkje maar dan heb je ook wat. De Harissa heb ik een dag van te voren gemaakt en kun je makkelijk een week bewaren in de koelkast.

Ingrediënten:

4 middelgrote sjalotten, fijngehakt

3 stengels bleekselderij, in ringetjes

40 g roomboter

2 eetl. olijfolie

25 middelgrote tenen knoflook, in dunne plakjes

2 tl. fijngehakte verse gemberwortel

1 tl. fijngehakte tijm

2 dl. witte wijn

een flinke snuf saffraandraadjes

4 laurierblaadjes

1l. geurige groentenbouillon

0,5 tl. grof zeezout

4 eetl. grof gesneden bladpeterselie

grof gesneden koriander

Griekse yoghurt (naar keuze)

Bereidingswijze:

Smoor voor de soep de sjalot en bleekselderij in een diepe pan in de boter en olie 10 minuten tot ze glazig en gaar zijn. Smoor de knoflook 5 minuten mee. Roer de gember en tijm erdoor, gevolgd door de witte wijn. Laat dit een paar minuten zachtjes koken.Roer de saffraan, laurier, bouillon en zout door de soep en laat hem 10 minuten zachtjes pruttelen.

Haal de laurierblaadjes uit de sope en roer de peterselie erdoor. Pureer de soep kort met de staafmixer. Maak hem niet te glad.

Serveer de sope met een schepje Harissa en bestrooi met de koriander. Voeg eventueel nog een schepje Griekse yoghurt toe.

Harissa:

Ingrediënten:

1 rode paprika

0,25 tl. korianderzaad

0,25 tl. komijnzaad

0,25 tl. karwijzaad

0,5 eetl. olijfolie

1 kleine rode ui, grofgehakt

3 tenen knoflook, grofgehakt

2 middel scherpe verse rode chilipepers, zonder zaadjes, grofgehakt

0,5 eetl. tomatenpuree

2 eetl. citroensap

2-3 tl. zoutvlokken

Bereidingswijze:

Verhit de gril op de hoogste standen rooster de paprika 15-20 minuten tot hij rondom geblakerd is. Dek de schaal af met folie en laat de paprika afkoelen. Trek het vel eraf en gooi de zaadjes en zaadlijsten weg.

Zet een koekenpan op laag vuur en rooster de koriander, komijn en karwij 2 minuten. Schud ze in de vijzel en wrijf ze met de stamper tot poeder.

Verhit de olijfolie in de koekenpan en bak de ui, knoflook en chilipepers 6-8 minuten op half hoog vuur tot ze donkerbruin zijn. Laat ze iets afkoelen en maak het met alle andere ingrediënten met de staafmixer tot een gladde puree.

Bron: Plenty van Ottolenghi

Advertenties

One thought on “2 Knoflooksoep met Harissa van Ottolenghi

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s